Absolutně jednoduchý zeleninový salát, který může posloužit i jako
samostatné jídlo. Zvlášť v letních, horkých dnech, kdy nemáte chuť jíst
něco teplého, masitého a těžkého. Vyzkoušejte! :-))
Co budete potřebovat: v podstatě jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Já
vám napíšu, co do tohoto salátu dávám většinou já. Ledový salát nebo
hlávkový salát, stačí 1-2 natrhané listy, pokud chcete můžete vyzkoušet i
rukolu, 1 nakrájená paprika nebo směs paprik více barev (červená, zelená,
žlutá, oranžová) - nepřehnat to s nimi, v součtu asi 1 celá paprika,
salátová okurka - 5-6 silnějších plátků nakrájených na kostičky, olivy -
obyčejné nebo plněné, 10-15 dkg šunky vcelku - nakrájet na kostičky,
kousek sýra, já dávám 2-3 plátky mladé goudy nebo Lučinu do salátů, je
pevnější a dá se krájet na kostičky, zkuste i jiný - buď klasický tvrdý
nebo hermelín, pokud máte rádi rajčata, tak 1 rajče na kostičky, mladá
cibulka na plátky, popř. pórek, 1 jablko - já dávám většinou Idared,
použijte pevné a tvrdé jablko, pár kuliček hroznů, překrájených napůl,
olivový olej, balzamikový ocet nebo citrónová šťáva, většinou ladím do
jedné z chutí, ale asi by se to dalo i zkombinovat.
Jak jsem popsala výše, většinou všechno pokrájím na větší kostičky či
nudličky, smíchám dohromady, nakonec krájím jablko a hned poliju 2-3
lžícemi olivového oleje (nepřehánět) a 1 lžící balzamikového octa.
Promíchám, dávám pozor, aby byl olej hlavně na jablcích, protože potom
neztmavnou, dužina zůstane krásně bílá a stejně chutná i do druhého dne.
Možná vás překvapí jablko a hroznové víno v zeleninovém salátu, ale
ujištuji vás, že je to spolu se šunkou výborná kombinace. Pokud máte
možnost, dejte do lednice alespoň na hodinku, aby se chutě propojily, pak
promíchejte a podávejte. Když ale možnost nemáte, dá se tento salát jíst
ihned po přípravě.
K dispozici máte 2 náhledy salátů, vždy jsem měla doma v lednici něco
jiného, tak je každý i jinak barevný. Ale základ je stejný, salát (v
druhém je i rukola), jablko, olivy, paprika, sýr (v prvním gouda, ve
druhém lučina), okurka a šunka nebo salám, olivový olej a balzamikový
ocet.